procedure onderzoeken

Het onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam verloopt volgens een bepaald stramien.

De selectie van nieuwe onderzoeken vindt plaats volgens een vaste werkwijze. Deze is hier te vinden. De rekenkamer kiest zelf welke onderwerpen worden onderzocht. Om tot een goede keuze te komen maakt de rekenkamer gebruik van de suggesties van raadsleden, van burgers en van medewerkers van de rekenkamer. Alle suggesties voor onderzoek worden afgewogen waarna de uiteindelijke selectie wordt opgenomen in het onderzoeksprogramma. Het nieuwe onderzoeksprogramma wordt jaarlijks in november of december gepubliceerd.

Wilt u als burger een onderwerp voor onderzoek aandragen? Dan kunt u ons een e-mail sturen met daarin een korte toelichting op uw suggestie. Richt uw mail aan info@rekenkamer.rotterdam.nl en gebruik “Suggestie Onderzoeksonderwerp” als onderwerp van de email. Wij nemen uw suggestie mee in het selectieproces voor het komende jaar.

Daarna start de feitelijke uitvoering. Er worden interviews gehouden, dossiers bekeken en deskundigen geraadpleegd. De rekenkamer probeert vaak ook in contact te komen met burgers. Wat merken zij bijvoorbeeld van het beleid van de gemeente? De uitkomsten worden neergelegd in een zogeheten nota van bevindingen. Om te controleren of daarin geen onjuistheden zijn, wordt de nota voor zogeheten ambtelijk wederhoor aan de betrokken ambtenaren voorgelegd.

Vervolgens stelt de rekenkamer de zogenoemde bestuurlijke nota op. Hierin staan meer overkoepelende bestuurlijke conclusies en aanbevelingen aan de raad. Deze nota gaat, samen met de aangepaste nota van bevindingen, voor bestuurlijk wederhoor naar het college van B en W. Het college is verplicht expliciet aan te geven of het de conclusies en aanbevelingen overneemt.

In een commissievergadering gaat de raad hierover met de verantwoordelijk wethouder in debat. De gemeenteraad besluit uiteindelijk of zij de aanbevelingen overneemt. In dat geval krijgt het college opdracht om met een plan van aanpak voor de uitvoering ervan te komen.

Het onderzoeksproces wordt in detail omschreven in het onderzoekshandboek.