organisatie

Dr.ir. Marjolein van Asselt is sinds 14 juni 2021 directeur van de Rekenkamer Rotterdam. Ze is door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen, benoemd en op 18 juni be√ędigd.

Marjolein van Asselt is een ervaren onderzoeker-bestuurder. Ze studeerde informatica en wijsbegeerte van wetenschap, technologie en samenleving aan de Universiteit Twente. Ze werkte bij het RIVM en het Zwitserse onderzoeksinstituut EAWAG. Vervolgens was ze mede-grondlegger van een interdisciplinair onderzoeksinstituut (ICIS) aan de Universiteit Maastricht, waar ze ook promoveerde. Na de toekenning van een Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Wetenschapsorganisatie (NWO) zette ze haar academische loopbaan voort aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, waar ze van 2008 tot 2023 hoogleraar was. Ook werd ze geselecteerd voor De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Sinds 2001 is ze actief in instituten met als hoofdtaak onafhankelijk onderzoek in het publieke belang. Ze was achtereenvolgens raadslid bij de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO), de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Bij de OVV was ze medeverantwoordelijk voor o.a. het onderzoek naar de MH17-ramp en de containerramp in het Waddengebied.

Verder werken bij de rekenkamer vijf projectleiders en negen onderzoekers, een directie-assistent, bureaumanager, administratief medewerker, HR-adviseur en communicatieadviseur.