grondslag rekenkamers

De grondslag van de gemeentelijke rekenkamer is te vinden in de Gemeentewet. In de artikelen 81a tot en met 81o en de artikelen 182 tot en met 185 staan de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een rekenkamer beschreven.

1997: Rotterdam
Al voor er landelijke regelgeving op dit gebied was heeft Rotterdam een gemeentelijke rekenkamer ingesteld op basis van de (binnenkort) Verordening Gemeentelijke Rekenkamer (VGR).

Op 19 februari 2004 heeft de gemeenteraad van Rotterdam besloten de bestaande VGR uit 1997 te vervangen door een nieuwe verordening. De Verordening Rekenkamer Rotterdam 2004 geeft aanvullende regels ten opzichte van het bepaalde in de Gemeentewet en vult bepaalde keuzemogelijkheden in.

De rechtspositie van de directeur is vastgelegd in de Verordening rechtspositie directeur Rekenkamer Rotterdam.

2003: Barendrecht
Op 27 oktober 2003 besloot de gemeenteraad van Barendrecht om de directeur van de Rekenkamer Rotterdam te benoemen tot directeur van de Rekenkamer Barendrecht. Dit is vastgelegd in de Verordening Rekenkamer Barendrecht 2019.

2007: Lansingerland
Na de vorming van de gemeente Lansingerland uit de gemeenten Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs doet de rekenkamer ook onderzoek als Rekenkamer Lansingerland. Dit is vastgelegd in de (binnenkort) Verordening Rekenkamer Lansingerland.

2014: Capelle aan den IJssel
Op 7 juli 2014 heeft de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel de directeur van de Rekenkamer Rotterdam voor een periode van 1,5 jaar benoemd tot directeur van de Rekenkamer Capelle aan den IJssel. Met ingang van 1 oktober 2015 is de periode met één jaar verlengd. Met ingang van 17 oktober 2016 is de rekenkamerfunctie bij verordening gewijzigd in een rekenkamer en is de benoemingstermijn van de directeur zes jaar. Een en ander is geregeld in de Verordening rekenkamer Capelle aan den IJssel 2016.

2018: Krimpen aan den IJssel
Vanaf 1 mei 2018 is de directeur van de Rekenkamer Rotterdam benoemd tot directeur van de Rekenkamer Krimpen aan den IJssel. Deze benoeming is voor de duur van twee jaar. Een ander is geregeld in de Verordening rekenkamerfunctie Krimpen aan den IJssel 2018.