grondslag rekenkamers

De grondslag van de gemeentelijke rekenkamer is te vinden in de Gemeentewet. In de artikelen 81a tot en met 81o en de artikelen 182 tot en met 185 staan de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een rekenkamer beschreven. U kunt de tekst van de Gemeentewet hier vinden.

1997: Rotterdam
Al voor er landelijke regelgeving op dit gebied was heeft Rotterdam een gemeentelijke rekenkamer ingesteld op basis van de Verordening Gemeentelijke Rekenkamer (VGR).

Op 19 februari 2004 heeft de gemeenteraad van Rotterdam besloten de bestaande VGR uit 1997 te vervangen door een nieuwe verordening. De Verordening Rekenkamer Rotterdam geeft aanvullende regels ten opzichte van het bepaalde in de Gemeentewet en vult bepaalde keuzemogelijkheden in.

De rechtspositie van de directeur is vastgelegd in de Verordening rechtspositie directeur Rekenkamer Rotterdam.

2003: Barendrecht
Op 27 oktober 2003 besloot de gemeenteraad van Barendrecht om de directeur van de Rekenkamer Rotterdam te benoemen tot directeur van de Rekenkamer Barendrecht. Dit is vastgelegd in de Verordening Rekenkamer Barendrecht.

2007: Lansingerland
Na de vorming van de gemeente Lansingerland uit de gemeenten Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs doet de rekenkamer ook onderzoek als Rekenkamer Lansingerland. Dit is vastgelegd in de Verordening Rekenkamer Lansingerland.

2014: Capelle aan den IJssel
Op 7 juli 2014 heeft de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel de directeur van de Rekenkamer Rotterdam voor een periode van 1,5 jaar benoemd tot directeur van de Rekenkamer Capelle aan den IJssel. Met ingang van 1 oktober 2015 is de periode met één jaar verlengd. Dit is vastgelegd in de Verordening Rekenkamerfunctie Capelle aan den IJssel.